Uygulama içi satın alma nedir? Nasıl açılır ve kapatılır? Detaylı rehber

Uygulama içi satın alma nedir, nasıl kullanılır? Uygulama içi satın alma açma ve kapatma, çocuklara karşı güvenlik önlemleri gibi konulardaki tüm bilgileri sizin için toparladık.
Uygulama içi satın alma nedir? Nasıl açılır ve kapatılır? Detaylı rehber
27/01/2019 Android iOS Mobil ödeme 19536 kere okundu

Mobil oyun ve uygulama geliştiricilerinin birçoğu Freemium adı verilen fiyatlandırma modelini tercih ediyor. Bu modelde oyun ve uygulama temel olarak ücretsiz indirilir ve kullanılır. Fakat oyun ya da uygulama içerisindeki bazı öğelere ve özelliklere ulaşmak için, 'uygulama içi satın alma' yapmak gerekir. Örneğin, oyun içindeki bir karakter için kıyafetler, silahlar, özel yetenekler ve çeşitli aşamaları geçmek için bu yöntemle ek paketler sunulur. Bunun yanında günlük hayatta sık sık kullandığımız uygulamalar da aylık abonelik planları ve reklam kaldırma gibi özellikler için uygulama içi satın alma seçeneklerine sahip olurlar. Peki nedir bu uygulama içi satın alma ya da İngilizce adıyla in app purchase?


Uygulama içi satın alma nedir?

Uygulama içi satın alma, uygulamaların içinde yer alan ek paketleri, içerikleri ve abonelikleri satın alarak kullanmanızı sağlayan yöntemin genel adıdır. Bu yöntemle uygulamalardaki ek paketleri, abonelikleri, PRO versiyona yükseltme gibi seçenekleri para karşılığında satın alabileceğiniz gibi, Google Play, App Store ve iTunes gibi dijital marketlerdeki film, müzik ve kısa videoları da satın alabilirsiniz.


Uygulama içi satın alma türleri

Uygulama içi satın alma işleminin üç türü var. Bir başka ifadeyle, satın alma işlemi bu üç tür arasından birisi olabilir:


1. Abonelikler: Uygulamadaki içeriği belli bir abonelik süresi için satın aldığınız türdür. Abonelikler siz iptal etmediğiniz sürece belli aralıklarla yenilenir ve belirlediğiniz ödeme yöntemiyle ödemesi yapılır. Örnek satın almalar şunlar olabilir:

  • Film ve müzik servisleri (Netflix, BeinSports, Spotify, Apple Müzik vb.),
  • Gazete ve dergi abonelikleri,
  • Tamamen ücretli olan oyunlar (Minecraft ve GTA serisi gibi).


2. Sürekli öğeler: Bu türe kalıcı öğeler de denir. Bu türde sadece bir kere ödeme yapılır ve satın alınan öğe ya da paket hesabınıza sürekli tanımlanır. Satın almayı yaptığınız oyun veya uygulama çalıştığı sürece bu satın almayı kullanabilirsiniz. Örnek olarak şunları gösterebiliriz:

  • Oyun veya uygulamadaki reklamları kaldırma,
  • Tüm bölümlerin kilidini açma,
  • Yeni oyun karakterleri veya aksesuarlar,
  • Şehir rehberleri,
  • Pro veya Premium sürümüne yükseltme.


3. Geçici öğeler (kalıcı olmayan öğeler): Bu tür uygulama içi satın almalar bir keredir ve belli bir kullanımdan sonra bir daha kullanılamayan öğeler için kullanılır. Okuyunca biraz karmaşık gelebilir, örnekleri incelersek daha net anlaşılacaktır:

  • Ek oyun canı,
  • Bölüm geçme ipuçları,
  • Oyun içinde kullanılabilen oyun parası (mücevher, altın vb),
  • Dosya biçim dönüştürme paketleri.


Uygulama içi satın alma ödeme şekilleri

Uygulama içi satın alma ödeme işlemleri genelde cihaza tanımlanan kredi veya hesap kartı ile yapılır. Mobil ödeme yöntemleri'nde detaylı anlattığımız bu ödeme şekli, Google Pay ve Apple Pay gibi mobil cüzdanlara denk geliyor. Bu ödeme yöntemleri cihazınıza entegre olduğu için her satın alma işleminde kart bilgisi girmenize gerek kalmıyor, sadece ödeme yapacağınız kartı seçerek pratik bir şekilde satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz.


Mobil cüzdanların yanında bazı oyun ve uygulamalar GSM (operatör) ödeme desteği de sunuyor. Bunların genelde yerli oyun ve uygulamalar olduğunu belirtelim. Hem Android hem de geliştiricinin anlaşması ile yapacağınız satın alma işlemlerini GSM faturanıza eklenecek şekilde yapabiliyorsunuz.


Uygulama içi satın alma açma ve kapatma

Uygulama içi satın alma işlevi kullanmadığınız bir özellikse kapatabilir ve istediğiniz zaman tekrar açabilirsiniz. Android ve iOS (iPhone ve iPad) için farklı yöntemler söz konusu. İşletim sisteminize göre aşağıdaki adımları takip ederek uygulama içi satın almayı açabilir veya kapatabilirsiniz.


Android telefon ve tabletlerde:

Baştan belirtelim, Android cihazlar için bu özelliği tamamen kapatmanın tek bir yolu var: O da kart bilgilerinizi Google Pay ve Google Play hesabına hiç kaydetmemek. Onun dışında isterseniz sınırlandırabilir, daha doğrusu uygulama içi satın almayı yapmak için parola şartı getirebilirsiniz. Bu sayede bilinçsiz veya yanlışlıkla satın alma yapmanın önüne geçmiş olursunuz.

  1. Android cihazınızda Google Play'in ayarlar menüsüne gelin (sol üstteki üç çizgiden),
  2. Açılan sayfada Kullanıcı Denetimleri başlığı altında "Satın alma işlemleri için kimlik doğrulaması iste" seçeneğine dokunun.
  3. Burada karşınıza üç tane seçenek çıkacak, seçenekler arasından "Bu cihazda Google Play'den yapılan tüm satın alma işlemleri için" seçeneğini seçerek aktifleştirin.

Yapacağınız bu işlem sonucunda, paralı bir oyun veya uygulamayı satın almak ve uygulama içi satın alma yapmak için kullandığınız Google hesabının şifresi girilmesi zorunlu olmuş durumda. Bir başka deyişle, hesabınızın şifresi girilmediği sürece cihazınızdan Google Play aracılığıyla hiçbir şekilde satın alma işlemi yapılamaz.


iOS (iPhone ve iPad) cihazlarda:

iOS satın alma işlemini tamamen kapatma imkânı veriyor. Ancak burada da işletim sürümlerine göre farklı işlemler yapmanız gerekiyor.

  • Cihazınız iOS 12 ve sonrası sürüme sahipse:

Ayarlar menüsünden Ekran Süresi'ne girin,

Buradan "Ayarlar > Ekran Süresi > İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları > iTunes ve App Store Satın Alımları" menüsünü açın. Gelen sayfada "Uygulama İçi Satın Alım" seçeneğini 'izin verme' olarak değiştirin.

  • iOS 11 ve öncesi sürümler için:

Yine ayarlardan Genel menüsü altında Sınırlamalar seçeneğine dokunun ve "Sınırlamaları Etkinleştir" özelliğini açın,

Gelen sayfa sizden bir parola belirlemenizi isteyecek. Bu parola sınırlamanın aktif olduğu tüm uygulama ve işlemlerde sizden sorulacak, unutmayacağınız bir parola belirlemeniz faydalı olacaktır. Parola belirleme işleminden sonra alt kısımda "Uygulama içi Satın Alma" seçeneğini aktif olarak göreceksiniz. Onu pasif hale getirerek satın almayı tamamen kapatabilirsiniz.


Çocukların uygulama içi satın alma yapmasını engellemek mümkün mü?

Bu sorunun cevabı için önce telefon veya tableti kimin kullandığını belirlememiz gerekiyor. Cihaz size mi ait? Yoksa çocuğunuza mı? Eğer cihaz sizinse yukarıda bahsettiğimiz parola korumasını aktif ederek uygulama içi satın alma yöntemini sınırlayabilirsiniz. Bu sayede hesabınızın şifresi girilmediği sürece çocuğunuz satın alma işlemi yapamaz. Fakat, cihaz çocuğunuza aitse, bu cihaza hiçbir şekilde banka veya kredi kartı tanımlamamak en kesin çözüm yolu olacaktır.


Çocuğunuzun kullandığı telefon veya tablette banka veya kredi kartı tanımlı olup olmadığını kontrol etmek için şu adımları takip edin:

  • Android'de: Google Play menüsünden "Ödeme Yöntemleri" sayfasına girin. Burada hesaba kayıtlı bir kart olup olmadığı görünecektir. Tanımlı kart varsa sayfanın altındaki 'Diğer ödeme ayarları'na dokunun. Sayfa sizi otomatik olarak kart detaylarının olduğu Google Pay sayfasına yönlendirecektir. Açılan yeni sayfadan kartı kaldırabilirsiniz.
  • iOS'ta (iPhone veya iPad'de): Ayarlar sayfasında görünen adınıza ve Apple Kimliğini Göster seçeneğine dokunun. Ardından Ödeme Bilgileri menüsüne dokunun. Bu sayfa boş görünüyorsa cihaza hiçbir kart tanımlı değildir. Eğer bir kart görüyorsanız, hemen altındaki 'hiçbiri' seçeneğini seçerek kaydedin.

Bu adımları tamamladığınız taktirde çocuğunuz artık uygulama içi satın alma yöntemini kullanamayacaktır.

Bu ipucu işinize yaradı mı? İyi Kötü, geliştirilebilir